Bukszpan - zielona rzeźba

Bukszpan (Buxus) jest pięknym zimozielonym krzewem, który z powodzeniem może znaleźć swoje miejsce zarówno w tradycyjnym, jak i nowoczesnym ogrodzie. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Na co bukszpan się nada:

  • obwódki,

  • żywopłot,

  • kule, stożki, prostopadłościany...

  • topiary – zielone rzeźby (konie, pawie, słonie...),

  • bonsai,

  • można je posadzić w donicach,

  • labirynt,

  • możemy go użyć jako solitera lub w grupie.

Opis: Dorasta do 3m. Rośnie powoli, 5-15cm rocznie. Jest rośliną długowieczną. Tworzy zwartą kulę. Liście wytwarzają specyficzny zapach, są małe i gęsto położone na pędach. Krzew kwitnie kremowymi, malutkimi kwiatkami.

Podlewanie: Najlepiej codziennie podlewać bukszpany. W upalne dni nawet dwa razy dziennie. Pamiętajmy, że rośliny podlewamy także w zimie, kiedy temperatura jest dodatnia. Nie podlewamy rośliny po liściach.

Zima: Bukszpany w donicach potrzebują szczególnej opieki. Donicę musimy odizolować od powierzchni, a najlepiej okryć agrowłóknina. Na zimę nie przenosimy bukszpanów do domu. Najlepiej jest je okryć stroiszem z drzew iglastych. Stroisz ma tę przewagę nad foliami, że rośliny się pod nim nie zaparzą, powietrze swobodnie dochodzi.

Gleba: Obojętna, lekko zasadowa. Ale dobrze będzie rósł także na innych rodzajach gleb. Bukszpany nie lubia bardzo mokrych gleb.

Stanowisko: Dobrze rośnie w cieniu jak i słońcu.

Mrozoodporność.: Duża.

Odporność na suszę: Duża

Nawożenie: Najlepszym terminem jest wiosna. Nawożenie kończymy latem. Najlepiej jest wybrać nawóz wieloskładnikowy, o odpowiedniej ilości azotu. Poleca się nawozy o spowolnionym działaniu, występuje wtedy mniejsza możliwość przedawkowania. Nie trzeba także często powtarzać zabiegu.

Cięcie: Najlepiej jest ciąć bukszpany po zimie, między marcem a kwietniem, przed wegetacją. Kolejne cięcia wykonujemy na młodych, jasnozielonych przyrostach. Dzięki umiejętnemu przycinaniu krzewy pięknie się zagęszczają. Jeśli chcemy stworzyć zieloną rzeźbę, najlepiej jest nałożyć na roślinę stalowy stelaż, który będzie formą, wg której będziemy przycinać bukszpan.

 .

Tekst: Dominika Danielczyk

Źródło zdjęć: pinterest.com