Lawenda – symbol Prowansji

Wiecznie zielony krzew o wonnym zapachu. W zależności od gatunku roślina dwuletnia, bylina lub wieloletni krzew o wys. 20-50cm. tworzące gęsto rosnące krzaczki, zwabiające pszczoły i trzmiele. Posiada ozdobne, srebrzyste liście oraz wonne kwiaty. Lawenda jest rośliną rejonu Morza Śródziemnego (obejmuje ponad 40 gatunków) - w stanie dzikim można ją spotkać w Europie Południowej i Afryce Północnej. Są to Lawenda potrzebuje miejsca słonecznego i suchego oraz dobrze zdrenowanej, przepuszczalnej gleby, nie musi być zbyt żyzna, najlepiej gdy jest z dużą zawartością wapnia. Pamiętaj, że lawenda nie znosi świeżego obornika, ale za to lubi kompost (co 2-3 lata) i nawozy mineralne. Wprawdzie jest rośliną wytrzymałą na niesprzyjające warunki atmosferyczne, jednak lepiej podlewać ją regularnie, choć niezbyt obficie. Powinna mieć trochę więcej miejsca, ponieważ nie lubi sąsiedztwa roślin, które ograniczają jej rozwój. Pielęgnacja polega w głównej mierze na okresowym spulchnianiu gleby i usuwaniu chwastów. W drugim roku można przyciąć lekko roślinki, żeby zapobiec ich zbytniemu krzewieniu. Na późną jesień, zimę i wczesną wiosnę warto je zabezpieczyć przed zmarznięciem. Rozmnażanie odbywa się przez podział kęp wiosną lub jesienią, można też rozmnażać przez ukorzenianie sadzonek lub wysiew nasion. Nasiona lawendy wysiewa się w marcu, pod szkłem. Kiełkuje dość wolno. Zbiór lawendy przeprowadza się kilkakrotnie, najczęściej w drugiej połowie lipca. Robimy to wtedy, kiedy większość pąków wyraźnie się rozwinęła i w słoneczne, pogodne dni (zawartość olejków eterycznych w lawendzie jest wtedy najwyższa). . Ze względu na jej zapach jest idealna do sadzenia w miejscach gdzie przebywają często ludzie. Idealnie nadaje się na rabaty, obwódki, żywopłoty, do ogródków skalnych, na tarasy i balkony. Kwiaty stosowane są przeciwko molom odzieżowym, które odstraszają swoim zapachem.   Lawendy używa się również jako przyprawy - najczęściej jako składnika ziół prowansalskich, świetnie idzie w parze z rozmarynem, szałwią, tymiankiem, oregano i koprem. Z lawendy można przygotować cukier lawendowy, który świetnie nada się do naszych wypieków, deserów czy nawet do słodzenia napojów. Świeża lub suszona lawenda doskonale nadaje się do aromatyzowania dań z grilla. Możemy używać jej jako dodatku ziołowego do marynaty lub bezpośrednio okładać lawendą mięsa, a po upieczeniu oczyścić je z pozostałości lawendy, aby nie zostawiać za mocnego smaku.     Jest rośliną uprawianą dla olejków eterycznych wykorzystywanych w kosmetyce. Ponad to lawenda jest rośliną miododajną oraz rośliną leczniczą: •    pomaga walczyć z bólami brzucha, •    redukuje skurcze mięśni gładkich, •    działa wiatropędnie, •    znosi wzdęcia i kolki jelitowe, •    hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej w jelitach, •    poprawia apetyt, •    ma działanie bakteriobójcze, •    ma działanie uspokajające, •    zwalcza bóle i zawroty głowy.

 .

 .

Źródła: http://www.foody.pl http://www.lawendowapasieka.pl http://www.swiatkwiatow.pl http://ogrod-amat.strefa.pl http://pl.wikipedia.org