Aronia w słodkiej odsłonie

1. Wzmacniający syrop z aronii dla dzieci od 6. miesiąca życia Sposób wykonania: Świeże owoce około 1 kg umyć i zmielić. 1 szklankę soku z jabłek lub czarnej porzeczki i około 1,5 szklanki wody włożyć do garnka i gotować 30 - 40 minut. Następnie odcedzić, ewentualnie posłodzić - najlepiej miodem. Dawać po łyżeczce, dwa razy dziennie do herbatki lub soczku.   2. Sok z aronii na przeziębienie Należy przygotować:

  • 3 litry wody,
  • 2 kg aronii,
  • 400 świeżych liści wiśni,
  • 0,5 kg cytryn,
  • 2 kg cukru

Sposób wykonania: Najpierw należy aronię przebrać i wypłukać. Następnie włożyć do garnka warstwami przesypując je cukrem i liśćmi wiśni. Potem zalać 3 litrami wody, tak aby wszystkie owoce były przykryte. Dolewamy tyle wody, aby aronia była zakryta. Gotujemy przez 20 minut. Po tym należy odcedzić powstały sok do innego garnka i dodać sok z 0,5 kg cytryn oraz 2 kg cukru. Całość mieszać aż do rozpuszczenia cukru, a potem postawić na ogień i zagotować. Gotowy sok przelać do słoików i zagotować.   3. Syrop z aronii Należy przygotować:

  • aronia 1 kg
  • cukier 1 kg
  • woda 3/4 szklanki

  Sposób wykonania: Z cukru i wody ugotować syrop. Następnie dodać aronię wcześniej przebraną i umytą. Zagotować i mieszać około 15 min. do rozpuszczenia cukru i odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień gotować na małym ogniu około. 20 minut. Po wystudzeniu przecedzić i przelać do słoików. Zagotować.   4. Dżem z aronii Należy przygotować:

  • 1 kg owoców
  •  75 dag cukru

Sposób wykonania: Połowę owoców zmiażdżyć w garnku i zagotować na małym ogniu. Do wrzącego syropu wsypać cukier i pozostałą aronię, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować nadal powoli i mieszać. Gdy owoce staną się szkliste, dżem jest gotowy. Nakładać gorący do wyparzonych słoików i od razu zamykać. Jeśli chcemy używać dżemu jako dodatku do dań mięsnych, ilość cukru należy zmniejszyć do 50 dag.   Źródło: http://www.postawnazdrowie.pl http://pl.wikipedia.org