1. Pielęgnacja trawnika:
2. Przygotowanie grządki do zasiewu – spulchnienie i uformowanie grządek.
3. Siew nasion warzyw korzeniowych i odpornych do gruntu, np. marchwi, cebuli, szpinaku, bobu.
4. Wysiewamy pierwsze warzywa do tuneli foliowych i pod osłony – rzodkiewkę, szpinak, wczesne odmiany sałaty i inne wczesne odmiany warzyw.
5. Rozluźnienie osłon zimowych.
6. Sadzenie drzew i krzewów owocowych z gołym korzeniem.
7. Sadzenie róż z gołym korzeniem.
8. Robimy rozsady warzyw i kwiatów.
9. Zakładanie trawnika i uzupełniania braków.
10. W razie potrzeb powtarzamy oprysk przeciwko szkodnikom (mszyce, skoczki – np. Decis 2,5 EC ). Opryski drzew i krzewów owocowych wykonujemy przed rozwojem pąków, żeby ich nie poparzyć.
11. Oprysk przeciwko parchowi i mączniakowi – np. Miedzian, Siarkol.
12. Często konieczne jest usunięcie pędów porażonych parchem lub mączniakiem i ich spalenie – jest to sposób często skuteczniejszy od oprysków.